Akü Şarj Cihazı Nasıl Seçilir?
Akü Şarj Cihazı: Nedir?
Belli bir miktar kullanımdan sonra akünün içerdiği enerji seviyesi boşalır ve tekrar şarj etmeniz gerekir. Güneş paneli sisteminiz yoksa, akü şarj cihazının devreye girdiği yer burasıdır.
Spesifik olarak, akü şarj cihazının rolü, genellikle 115V veya 220V olan bir kaynaktan güç almak ve akülerin voltajına bağlı olarak onları şarj etmek için 12, 24 veya 48V DC'ye dönüştürmektir. Büyük teknelerde/karavanlarda, genellikle akü şarj cihazı da dahil olmak üzere AC ekipmanı bağlamanın mümkün olduğu, otonom bir enerji kaynağı, bir dizel jeneratör bulunur. Akü şarj cihazının enerjiye ihtiyacı olduğunu anlamak önemlidir, özerk olarak çalışmaz. Daha küçük teknelerde, marinaya, karavanlarda ise herhangi bir tesise varana kadar bekleyip 220V'luk bir prize takmanız ve böylece akülerinizi şarj etmeniz gerekir.
Marş Aküsü, Servis Aküsü, Acil Durum Aküsü: Farklar Nelerdir?
Uygulama türlerine göre 3 ana akü grubu vardır. Farklı ihtiyaçları karşıladıkları için farklı teknik özelliklere sahiptirler.
Marş Aküsü
Adından da anlaşılacağı gibi, marş aküsünün amacı, bir karavandaki marş aküsü ile aynı şekilde teknenin motorunu çalıştırmaktır.
Servis Aküsü
Buzdolabı, ışıklar, otopilot, hidrofor... Servis aküsü, doğru akımla çalışan tüm ekipmanlara güç sağlamak için kullanılır.
Acil Durum Aküsü
Yedek aküler genellikle belirli büyüklükteki teknelerde bulunur. Yalnızca acil durumlarda (örneğin radyo, acil durum ışığı) kullanılacak bir yedek çözümdür. Bu nedenle yedek akülerin ihtiyaç durumunda yedek enerji rezervi rolünü oynayabilmeleri için uzun ömürlü olmaları gerekir.
Akü Şarj Cihazları: Akülerinizi Ne Sıklıkla Şarj Etmelisiniz?
Yaz aylarında veya en azından teknelerin/karavanların düzenli kullanıldığı zamanlarda, servis akülerinizi düzenli şarj etmeniz daha iyi olur. Şarj sıklığı açısından asıl sorun, akülerin uzun süre kullanılmadığı kış dönemidir.
Akü dünyasında değişmez bir kuraldır: Kullanılmazlarsa doğal olarak boşalırlar. Buna kendi kendine deşarj denir. Bir akünün kendi kendine deşarj oranı, kalitesine bağlıdır. Standart bir akü, her ay %5 oranında kendi kendine boşalabilir. Bu nedenle kış döneminde akü şarj cihazı kullanılması tavsiye edilir. Bazı tekne/karavan bakım şirketlerinin kışa hazırlık bakım programı olarak sunduğu şey tam da budur.
Akülerin ömrü, dayanabilecekleri şarj döngülerinin sayısı ile ilişkilidir . Kurşun asit, jel, AGM veya lityum akünün kullanılmasına bağlı olarak, şarj döngülerinin sayısı büyük ölçüde değişebilir. Her durumda, akünün düzenli kullanımı ömrünü uzatacaktır. Akülerinizi düzenli olarak şarj etmeye özen gösterirseniz 3 ila 4 yıl dayanabilirler. Akülerinizi kış döneminde şarj etmeden bırakırsanız, bir sezon sonra değiştirmeniz gerekebilir. Yani bu hafife alınacak bir konu değil!
Akü Şarj Cihazları: Hangi Kriterlere Sahip Olmalı?
- Şarj cihazının gücü: Şarj cihazının gücünü akü grubunuza en uygun şekilde belirlemek için, servis akülerinin kapasitesinin %10 ila %20'sini baz almak gibi basit bir kural vardır. Örneğin, servis aküsü 200Ah kapasiteye sahipse, maksimum 20 ila 40 amperlik bir akü şarj cihazına ihtiyacınız olacaktır. Standart aküler kapasitelerinin %25'inden fazlasını kabul etmeyecektir. LiFePo4 akülerde ise durum biraz farklıdır; bu tip akülerin ömrünü en üst düzeye çıkarmak için kapasitesinin %30'u kadar bir maksimum şarj akımı önerilir.
- Deniz ortamı için tasarlanmış bir akü şarj cihazı: elektronik cihazlarınızın tuzlu suya karşı dayanıklı olması, yani deniz ortamından korunmaları gerekir.
- Şarj cihazı, özel şarj ayarlarıyla farklı tipteki aküleri şarj edebilmelidir: örneğin, tüm şarj cihazlarının lityum aküler için uygun olmadığını unutmayın.
- Şarj cihazının çıkış sayısı:Asgari olarak, hem marş aküsünü hem de servis akülerini şarj edebilecek çift çıkışlı bir akü şarj cihazının olması tavsiye edilir. Otomotiv veya endüstriyel akü şarj cihazlarının çoğu yalnızca tek çıkışa sahiptir.
- Su geçirmezlik derecesi: Pil şarj cihazının bulunduğu yere bağlı olarak, IP koruması yüksek olmalıdır.
- Şarj cihazının sıcak ortamlarda çalışabilme özelliği: Düşük kaliteli şarj cihazları, sıcaklık arttıkça şarj kapasitelerini düşürme eğilimindedir. Şarj cihazı bir motor bölmesine yerleştirilmişse, 40°'ye ulaştığında performansı düşebilir ve bu da pilleri yeniden şarj etmek için gereken süreyi uzatır.
- Gürültü: Bazı şarj cihazlarında az ya da çok gürültülü bir havalandırma sistemi bulunduğunu unutmayın. Bir yelkenlide veya karavanda, şarj cihazı bir yaşam alanına yakın bir yerde bulunuyorsa, konforunuzu korumak için sessiz bir şarj cihazı seçmelisiniz.
- Markanın itibarı:Sadece kendini kanıtlamış bir referans marka seçmenizi tavsiye edebiliriz.
Tekne veya karavanınız için uygun akü şarj cihazı modellerimize buradan ulaşabilirsiniz.